Σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με περισσότερες από 900 κλίνες εγκαταστάθηκε σύστημα αφυδάτωσης των food waste και κομποστοποίησης του παραγόμενου υλικού.
Το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων με στόχο την εκτροπή τους από την ταφή σε ΧΥΤΑ. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου επιδίωκε την βελτίωση του προφίλ της μονάδας όσον αφορά την πράσινη διαχείριση και την φιλικότητα προς το περιβάλλον με στόχο την προσέλκυση πελατών αλλά και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου.
Η λύση που επιλέχθηκε αποτελείτο από 4 στάδια.
Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των απορριμμάτων του ξενοδοχείου από εξειδικευμένους συμβούλους διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας QAdvisors. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, όπου καθορίστηκαν οι πηγές, οι διαφορετικές κατηγορίες και οι ποσότητες αποβλήτων που προέρχονται από τα διαφορετικά τμήματα του ξενοδοχείου. Επίσης πραγματοποιήθηκε τεχνο-οικονομική αξιολόγηση όπου προσδιορίζονται οι βιώσιμες δράσεις και ο απαραίτητος εξοπλισμός διαχείρισης αποβλήτων.
Στο δεύτερο στάδιο και βάση της μελέτης οργανώθηκε η διαλογή του οργανικού υλικού σε ξεχωριστούς κάδους και η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε η συλλογή των απορριμμάτων να γίνεται σε διαφορετικά ρεύματα. Με τον τρόπο αυτό πέρα από την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού επιτεύχθηκε και σημαντική αύξηση της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία και μπορούν να προσφέρουν ένα μικρό έσοδο στην επιχείρηση.
Το τρίτο στάδιο αφορούσε την μείωση του όγκου και του βάρους των οργανικών αποβλήτων. Αυτό επετεύχθη με την εγκατάσταση μονάδας αφυδάτωσης DEHYDRA BENCH. Η μονάδα αφυδάτωσης αποτελείται από πανίσχυρο σκουπιδοφάγο που πολτοποιεί όλα τα οργανικά απόβλητα που στην συνέχεια οδηγούνται σε μονάδα φυγοκέντρισης για να γίνει ο διαχωρισμός των στερεών υλικών από τα υγρά. Τα υγρά απομακρύνονται μέσω του αποχετευτικού συστήματος ενώ το στερεό υπόλειμμά συγκεντρώνεται σε ειδικά δοχεία. Με τον τρόπο αυτό ο όγκος και το βάρος των οργανικών αποβλήτων μειώνεται από 50% έως 70 %. Η διαδικασία φαίνεται παρακάτω.
Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο της διαχείρισης το παραγόμενο υλικό οδηγείται σε αυτόματη μονάδα κομποστοποίησης κλειστού τύπου ROCKET (in vessel composter) όπου και μετά από 14 ημέρες παράγεται ανώριμο κομπόστ.
Η αφυδάτωση αποτελεί προαπαιτούμενη διαδικασία της κομποστοποιήσης γιατί ο μικροτεμαχισμός αυξάνει την επιφάνεια επαφής των μικροοργανισμών ενώ η μείωση της υγρασίας των αποβλήτων στο 50% είναι η ιδανική για την διαδικασία της κομποστοποίησης. Κατά την προσθήκη οργανικών αποβλήτων πάντα προστίθεται αντίστοιχη η μικρότερη ποσότητα ξύλου (θρυμματισμένα κλαδιά, wood chips ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ξύλου) η οποία είναι απαραίτητη πηγή άνθρακα για τους μικροοργανισμούς κομποστοποίησης.
Από την στιγμή που εισέρχεται το υλικό μέσα στον θάλαμο του ROCKET την κομποστοποίηση αναλαμβάνουν οι αερόβιοι μικροοργανισμοί.
Η διαδικασία είναι αερόβια και πραγματοποιείται σε 4 στάδια με διαφορετικές θερμοκρασίες. Το καταγραφικό 4 καναλιών είναι συνδέεται με υπολογιστή και δίνει τα γραφήματα των θερμοκρασιών από όπου και λαμβάνεται η πληροφόρηση για την πορεία της διαδικασίας.
Οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι και 80 βαθμούς εξασφαλίζοντας την Υγιεινοποίηση του παραγόμενου κομπόστ από πιθανά επικίνδυνα παθογόνα.
Τελική δυνατότητα διαχείρισης απορριμμάτων 2100 λίτρα την εβδομάδα.